Etusivu » Rakentaminen » Hotelli Tornista löytyy kierrätyksen malliesimerkki
Sponsoroitu

Rakennusmateriaalit ovat merkittävä kasvihuonepäästöjen lähde. Materiaalivalinnoilla on suuri merkitys tavoiteltaessa hiilineutraalia tulevaisuutta. Vihreän rakentamisen osuus kasvaa jatkuvasti.

Pirkko-Liisa Topeliuksen aikanaan hotelli Tornia varten suunnittelemat allaskalusteet on valmistettu Duratista, joka sisältää 30 prosenttia kierrätysmuovia. Materiaali on niin kestävää, että haimme lähes kaksikymmentä vuotta hotellihuoneissa käytössä olleet allaskalusteet kunnostettaviksi ja uudelleen käytettäviksi, Duratin toimitusjohtaja Heikki Karppinen kertoo.

Hän muistuttaa, että tulevaisuudessa kaikkien tuotteiden ja materiaalin tulisi kiertää joko tuotteina tai uusioraaka-aineena. Suljetulla materiaalikierrolla minimoidaan neitseellisen materiaalin tarvetta. Valmistajan haasteena on usein se, että sillä ei ole tiedossa, milloin tuote on poistumassa käytöstä ja asiakas taas ei tiedä, että se on kierrätettävissä.

– Tavoitteenamme on olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2025. Tämä on iso haaste, mutta jo nyt tuotantomme pyörii sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla ja tuotannossamme ei synny hukkaa, vaan esimerkiksi työstettäessä syntyvät hukkapalat kierrätetään talon sisällä. Suunnitelumme lähtökohtana on, että kaikki tuotteemme ovat helposti huollettavissa ja pitkäikäisiä, Karppinen jatkaa.

Durat Kierto on puhdasta kiertotaloutta

– Kaikki tuotteemme, niin allastasot, pöydät kuin muut kalusteet ovat teknisesti ja ekologisesti kestäviä. Kun olemme tehneet allastason, voimme ostaa sen takaisin viidentoista vuoden kuluttua, kunnostaa sen ja tuoda käyttöön uuteen kohteeseen Durat Kierto -tuotteena. Pystymme kierrättämään kaikki myymämme Durat-tuotteet joko uuden veroisina kalusteina tai materiaalin raaka-aineena. Uskomme vahvasti tähän konseptiin, missä tuotteen elinkaari jatkuu ensimmäisen kierroksen jälkeenkin.

– Haluamme valmistaa tuotteita ja rakennusmateriaaleja, joissa käytetään mahdollisimman vähän uutta materiaalia. Näin tulevaisuus on entistä vähäpäästöisempää, Karppinen summaa.

Next article