Etusivu » Rakentaminen » Kohti tehokasta ja hiilineutraalia kaukolämmitystä
Sponsoroitu

Ajoissa tehty kaukolämpöverkkojen modernisointi auttaa kuntia optimoimaan energiantuotantoaan. 

Suomen kuntien kaukolämpöinfrastruktuurit alkavat olla pian tiensä päässä. Modernisointia tarvitaan palvelujen saatavuuden ja luotettavuuden takaamiseksi sekä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Energiantuotannon optimoinnin hyödyntämisen keinot voi jakaa neljään kehityskohteeseen.

1. Modernisoidaan energiaverkot ja lämmityslaitokset, jolloin esimerkiksi lämpökattilat vaihdetaan tukemaan biopolttoaineiden käyttöä. Tekniikkapäivitysten avulla biopohjaisten aineiden osuus polttoaineista voi nousta esimerkiksi 60:stä jopa 100 prosenttiin. Sähköistämisen avulla voidaan taltioida kiinteistöjen sisäilman viilennyksessä syntyvä ylimääräinen lämpö ja johtaa se kaukolämpöverkostoon.

2. Kytketään laitosten automaatiojärjestelmät keskitettyyn digitaaliseen käyttöalustaan, jolloin saadaan dataa polttoaineiden käytön, tehokkuuden ja jäännöshappitasojen optimointia varten. Näin päästöt ja kustannukset pienenevät, ja energiatehokkuus paranee. Samalla saadaan tietoa kiinteistöjen energiankulutuksesta.

3. Luodaan paikallinen ekosysteemi teollisuuden ja kunnan kesken. Kaukolämpöä voi tuottaa teollisuuden sivuvirtoja hyödyntävänä alustana. Hukkalämpö ja hävikki pienenevät, ja teollisuus, kunta, yritykset sekä kotitaloudet hyötyvät.

4. Ulkoistetaan kunnan energiantuotanto ja valitaan investointimallit, joissa hyödynnetään kustannustehokkaita ja luotettavia infrastruktuuriratkaisuja mittakaavaetuineen.

Clas Blomberg

Clas Blomberg

kuntainfrastruktuurista vastaava johtaja, Nevel Oy

+358 40 559 0772

Nevel tarjoaa kehittyneitä teollisuuden ja kuntien infrastruktuuriratkaisuita asiakkaiden tarpeisiin, samalla hyödyttäen koko yhteiskuntaa.

Next article