Etusivu » Terveydenhuolto » Robotiikka on terveysteknologian tärkeä kehityshaara
Sponsoroitu

Antti Vento

johtava ylilääkäri, sydän- ja keuhkokeskus, HUS

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on edelläkävijä huipputeknologiaa ja robotiikkaa yhdistävissä, vaativissa toimenpiteissä. Robotiikan käytöstä on HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksessa kokemusta jo yli kymmenen vuoden ajalta.

Robotiikan kehityksen ansiosta thoraxkirurgiassa voidaan tehdä entistä monimutkaisempia toimenpiteitä. Robotin avulla pystytään auttamaan jopa sellaisia potilaita, joille kirurginen toimenpide ei olisi aiemmin ollut mahdollista.

– DaVinci-leikkausrobotin avulla olemme voineet lyhentää potilaiden vuodeosastohoitotarvetta ja nopeuttaa leikkauksesta toipumista huomattavasti, sanoo HUS Sydän- ja keuhkokeskuksen johtava ylilääkäri Antti Vento.

Lisäksi Sydän- ja keuhkokeskuksessa käytetään sydänläppäleikkaukset mullistanutta, uutta katetriläppäteknologiaa.

– Aiemmin läppäleikkauksessa avattiin potilaan rintalasta, ja leikkaus kesti noin kolme tuntia. Nyt leikkauksia voidaan tehdä työpäivän aikana neljä, ja siihen vaaditaan vain paikallispuudutus, Vento kertoo.

Katetriläppäteknologiaa käytettäessä potilas pääsee toimenpiteestä seuraavana päivänä kotiin. Ennen toipuminen edellytti tehohoitoa ja vuodeosastopaikkaa.

Robotiikan avulla sydämen rytmihäiriöiden hoito on mahdollista jopa etänä

Robotiikalla pystytään tekemään monia asioita paremmin, vaikka se itsessään ei tee mitään, vaan vaatii käyttäjäkseen kirurgin. Kirurgi voi kuitenkin robotin avulla suorittaa toimenpiteen, vaikka ei pääsisi lähellekään toimenpidesalia.

– Olen tehnyt magneettinavigaation avulla katetriablaatiohoidon 6000 kilometrin päässä potilaasta, kertoo rytmikardiologian ylilääkäri Pekka Raatikainen.

Katetriablaatiohoidossa sydämen rytmihäiriötä aiheuttava rakenne poistetaan verisuonten kautta sydämeen viedyn hoitokatetrin avulla. Magneettinavigointi mahdollistaa katetrin tarkan ohjaamisen tietokoneen hiirellä.

Terveydenhuollossa hyödynnettävä teknologia kehittyy jatkuvasti. Tällä hetkellä HUSissa käytössä oleva magneettinavigointilaite edustaa alansa huippua ja harvinaisuutta. HUS otti sen käyttöön ensimmäisenä, nyt niitä on koko maailmassa kaksi.

– Kesällä 2020 käyttöönottamamme Genesis-robottiohjausjärjestelmä on edellistä pienikokoisempi, voimakkaampi ja nopeampi, Raatikainen kertoo.

Lisäksi katetri on pehmeä, jolloin komplikaatioiden riski on pienempi.

– Laite myös lisää hoitohenkilökunnan turvallisuutta pienentämällä säderasitusta.

Robotti helpottaa hoitajien työtä pandemia-aikana

Koronaepidemia sitoo paljon hoitohenkilöstöä ja lisää haasteita työturvallisuuteen. HUSissa on kokeilussa videorobotti, joka toimii lääkärien ja sairaanhoitajien apuna koronapotilaan hoitamisessa.

– Robotti yhdistää sairaanhoitajan ja potilaan videokuvan välityksellä, Vento sanoo.

Robotilla voi tehdä esimerkiksi tarkastuskierroksia potilashuoneissa yöaikaan. Se pienentää sairaanhoitajien riskiä altistua virukselle ja lisää tehokasta työaikaa.

– Sen avulla on myös säästetty merkittäviä määriä suojavarusteita.

Robottia testataan ja jatkokehitetään läheisessä yhteistyössä sairaanhoitajien ja lääkärien kanssa.

HUS kehittää sairaalan tarjoamaa hoidon laatua yhdessä potilaiden kanssa

– Tavoitteena on, että työtämme ohjaavat potilaspalaute ja hoitotulokset, Vento sanoo.

HUSin tekemä ensiluokkainen hoitotyö hakee parhaillaan Magneettisairaala-akkreditaatiota.

Tutustu HUSin toimintaan >>

Newsweek-lehti nosti HUSin maailman 25. parhaaksi sairaalaksi perustuen ammattilaisten suosituksiin, potilaspalautteisiin ja KPI-mittareihin.

Next article