Ultrapienet hiukkaset vaarantavat terveyden

Rakennuksissa ja kalusteissa käytettävistä lastulevyistä, liimoista, maaleista ja muista  materiaaleista vapautuu uutena kaasumaisia yhdisteitä, aldehydejä, jotka saattavat  aiheuttaa oireita ja jopa terveysongelmia. Sisäilman kannalta uuden rakennuksen tuoksu ei siis aina tarkoita puhdasta.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tutkinut, että kaikkein vaarallisimpia ovat ultrapienet eli kaasumaiset alle 0,1 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Ne tunkeutuvat keuhkorakkuloista suoraan verenkiertoon. 67 prosenttia sisäilman ongelmista johtuu edellä mainitun kaltaisista ultrapienistä hiukkasista, joita kuitusuodattimet eivät pysty poistamaan, kertoo Genano Oy:n myyntipäällikkö Erkki Kauvanto.

Eräässä asiakaskoulussa oli tehty mittavia remontteja ja puhdistuksia, mutta oireilua ei saatu loppumaan. Kun kaikkiin koulun tiloihin asennettiin nanoluokan ilmanpuhdistimet, sairauspoissaolot vähenivät ja oppilaiden jaksaminen parani. Koulun vararehtori pitää asiaa tärkeänä myös henkilöstön hyvinvoinnin ja rekrytoinnin näkökulmasta.

Sisäilman kannalta uuden rakennuksen tuoksu ei aina tarkoita puhdasta. Kuvat: Genano Oy.

Puhdasta sisäilmaa palveluna

Genano poistaa sisäilmasta ultrapienet hiukkaset sekä tappaa mikrobit, kuten virukset, bakteerit ja homeitiöt.

– Palvelu alkaa tilannekartoituksella, jossa selvitämme millaisia ongelmia kohteessa on ja mistä ne johtuvat. Selvityksen jälkeen suoritamme oirekyselyn ja kartoitamme tilat, jotta voimme asentaa riittävän määrän ilmanpuhdistimia oikeisiin paikkoihin. Opastamme asiakastamme sisäilman ongelmien aiheuttajista ja niiden poistamisesta, Kauvanto sanoo.

– Seuraamme tilannetta säännöllisesti varmistaaksemme, että ongelmat pysyvät poissa. Annamme sataprosenttisen takuun siitä, että lopputuloksena päästään yhdessä sovittuun tavoitteeseen, Kauvanto lisää.

Genanon patentoitu nanoluokan puhdistusteho on todennettu ulkopuolisen tutkimuslaitoksen mittauksin. Epäpuhtauksien poistaminen hengitysilmasta antaa aikaa remonttien suunnitteluun ja toteutukseen kustannustehokkaasti ilman, että koulun henkilökunta ja oppilaat joutuvat jatkamaan työskentelyä terveyden vaarantavassa ympäristössä.

Kati Halonen, [email protected]