Etusivu » Asuinalueet » Lahden keskustaan rakentuu uusi opiskelun ja kulttuurielämän keskittymä
Sponsoroitu

Paavolan kampuksesta muodostuu muutaman vuoden kuluttua Lahden kaupungin opiskelun ja kulttuurielämän uusi, sykkivä sydän. Kampusalueen hanke- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi yli 40 koulun suunnittelukokemuksella lahtelainen HM-Arkkitehdit.

Paavolan kampus on suurin hanke Lahden Tilakeskuksen historiassa, ja se toteutetaan vaiheittain vuosina 2020–2023. Alue, jossa noin 500 metrin ympyrän sisällä sijaitsevat kaupunginteatteri, kaupunginkirjasto, vanha lukiorakennus, Aikuiskoulutuskeskus ja entinen muotoiluinstituutti, saa uudet toimijat laajentuviin ja perusparannettaviin tiloihin.

Ratkaisu on uutta kaupunkikeskustojen tehostamisajattelua, jossa olemassa olevasta rakennuskannasta kehitetään usean toimijan yhteisesti käytettäviä tiloja.

– Toiminnallisesti, sosiaalisesti ja kaupunkirakenteellisesti Paavolan Kampus oli erittäin mielenkiintoinen ja haastava projekti. Alue yhdistää vanhoja, yleiskaavassa suojeltuja rakennuksia sekä täysin uutta rakennuskantaa. Arkkitehtisuunnittelun lähtökohtina toimivat kampusalueen pedagogiset, toiminnalliset ja tekniset tavoitteet, HM-Arkkitehdit Oy:n arkkitehti SAFA, Seppo Markku kertoo.

Monikäyttöiset ja muuntojoustavat tilat

Paavolan Kampus tulee valmistuttuaan palvelemaan noin 2500 lasta ja nuorta, päiväkouluikäisistä lukiolaisiin. Sitä hyödyntävät myös muun muassa taidekoulun, kansanopiston, kaupunginteatterin ja kirjaston asiakkaat sekä monien urheilu- ja liikuntaseurojen jäsenet.

Kaikki tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi ja muuntojoustaviksi. Digitaalisen varausjärjestelmän kautta opettajat voivat varata tiloja vapaasti.

– Mahdollisuutena tulevaisuudessa voisi olla jopa teatterin ja kirjaston tilojen varaaminen, arkkitehti SAFA, Anneli Hellsten toteaa.

Yksi Paavolan Kampuksen merkittävimmistä innovaatioista ovat lukion ylioppilaskirjoitustiloiksi rakennettavat, suuriksi saleiksi avautuvat oppimistilat lukion uudisrakennuksen 2. ja 3. kerroksessa.

– Vaadittavat digitaaliset järjestelmät ovat tiloissa valmiina, joten niitä ei tarvitse joka kerta rakentaa ja purkaa kirjoituksia varten. Kirjoitukset eivät tällöin myöskään kuormita liikuntasalia, vaan liikuntatiloja voidaan käyttää häiritsemättä kirjoituksia, Hellsten kertoo.

Tutustu H&M-Arkkitehtien palveluihin >>

Next article